TANG TANZANIA IMG 9924

GLAD FOR TANGEN-SAMARBEID: Fra venstre Kjetil Karlsen (Tangen vgs), Øystein Venås Sørensen og Lars Saaghus (begge Strømmestiftelsen). Foto: Inge T. Dalen/Tangen videregående skole

* Neste år blir det en gyllen mulighet for elever på Tangen vgs som drømmer om å oppleve Afrika
* Nytt prosjekt i Tanzania skal hjelpe unge kvinner til skolegang

• Internasjonal dag på Tangen vgs onsdag 19. oktober – mer info nedenfor

LÆRER: Her finner du planen over hvem som skal møte hvor og når på Internasjonal dag

• Gi en dag på Tangen vgs torsdag 20, oktober – mer info nedenfor

ELEV OG LÆRER: Her finner du kvittering til arbeidsgiver på Gi en dag

Tangen-elever blir ambassadører

- Rett før høstferien til neste år tar vi med fem elever og et par lærere til Tanzania for å se på det nye prosjektet i samarbeid med Strømmestiftelsen, opplyser Kjetil Karlsen.

- Elevene skal promotere Tanzania-prosjektet vårt etterpå og være gode ambassadører. Og de skal tåle å reise til Tanzania. Det er mange inntrykk og følelser, lover Kjetil.

Han er lærer på Tangen videregående skole, koordinator for trivselsaktiviteter på skolen, og ikke minst primus motor for det hjelpearbeidet elevene på Tangen vgs betaler for i Afrika.

Det skjer alltid noe på Tangen videregående skole – sjekk alle aktivitetene Kjetil Karlsen setter i gang for at elevene skal trives

Tangen vgs kan påvirke helt nytt prosjekt

Nå skal Tangen vgs fase ut innsatsen for yrkesskolen som er bygd i Kuron i Sør-Sudan, med penger fra Tangen. Skolen går sin gode gang videre, støttet av Strømmestiftelsen.

Tangen skal i stedet støtte et helt nystartet prosjekt, i samarbeid med Strømmestiftelsen det også, rett utenfor storbyen Dar-es-Salaam i Tanzania (Store norske leksikon). Jenter i alderen 12-18 år skal hjelpes til utdannelse og et yrke.

De tre blide karene på bildet er fra venstre Kjetil Karlsen, Øystein Venås Sørensen og Lars Saaghus. Begge de to sistnevnte jobber i Strømmestiftelsen, og er altså samarbeidspartnerne til Tangen vgs.

Prosjektet heter "Bonga"

- Prosjektet dreier seg om jenter som enten ikke går på skole, har falt ut av skolen, har fått et barn, eller er i en situasjon som ikke er grei, opplyser Lars Saaghus.

- Det er et holdningsskapende prosjekt med lese- og skriveopplæring, Pluss mange temaer, som lovverket i landet, hygiene, kvinners rettigheter og hushold. Og det avsluttes med yrkesopplæring, forklarer han.

Prosjektet har fått navnet «Bonga», som betyr «la oss snakke» på det afrikanske språket swahili.

Nå kan Tangen-elever bli med til Afrika igjen

Du skal få høre mer om det nye prosjektet - og muligheten til å bli med til Tanzania neste år – på Internasjonal dag på Tangen videregående skole onsdag 19. oktober.

Flere år på rad fikk Tangen-elever og –lærere dra til Afrika for å besøke yrkesskolen "sin" i Kuron. De siste årene har ingen fra Tangern vært i Kuron. Kjetil Karlsen forklarer at det er fordi skolen og Strømmestiftelsen ikke har kunnet garantere for sikkerheten i det urolige Sør-Sudan.

Men nå vil det altså by seg nye muligheter. Kjetil opplyser at eventyrlystne elever til høsten vil kunne søke om tur til Tanzania. De blir til og med intervjuet før de blir valgt. Representasjonen skal være noenlunde likt fordelt mellom programområdene på skolen.

De heldige som får reise, skal også informere de andre elevene på Tangen vgs i forbindelse med Internasjonal dag neste år.

Les rapport og bilder fra Tangen-elever fra en av turene til Kuron

Dette skjer på Internasjonal dag i år

På Internasjonal dag onsdag 19. oktober deles Tangen-elevene inn i fire grupper som skal delta i ulike aktiviteter:

• I auditoriet skal Kjetil Karlsen og Strømmestiftelsen fortelle om hva som er utført i Kuron siden prosjektet startet og fram til i dag. Og så skal de altså fortelle om det nye prosjektet i Tanzania.
  • Elevene skal gruppevis også på kino på Fønix. Filmen «Rebell» handler om hvordan opprørere i et sentralafrikansk land rekrutterer barnesoldater. Hensikten er å understreke at bistandshjelp til blant annet utdanning kan bidra til å forebygge slike krigshandlinger.
  • Og så skal Tangen-elevene få oppleve en spesiell dokumentarfilm i klasserommet. Filmen viser livet i Uganda, formidlet gjennom livsglade mennesker tross enkle leveforhold. Og så skal filmen formidle på en satirisk og selvironisk måte den egoistiske og selfiefokuserte holdningen mange unge har. Så dette blir spennende og annerledes.

Har du skaffet deg en jobb til Gi en dag?

På Gi en dag torsdag 20. oktober skal alle elevene på Tangen videregående skole finne seg en jobb de kan tjene minst 400 kroner på.

Noen selger vafler i Markens eller på Vågbygd senter, noen jobber i bedriftene der foreldrene jobber, hos helt andre bedrifter eller arbeidsgivere, eller hjemme. Hovedsaken er å gjøre en innsats og tjene penger til den gode saken.

Elever som ikke klarer å skaffe seg en jobb, skal være med på et alternativt opplegg på skolen.

Kjetil Karlsen opplyser at i år vil pengene elevene har tjent inn, bli fordelt på yrkesskolen i Kuron og det nye prosjektet i Tanzania.

av Dalen, Inge T, publisert 15. oktober 2016 | Skriv ut siden