IMG 4935

KULE FOLK I HOT FILM: Fra venstre Minda Helene Klausen, Villiam Kleiberg Fauske, Krister Ingebretsen og Iver Berglihn. Foto: Inge T. Dalen

Både nåværende og tidligere elever på Tangen videregående skole har bidratt til Norges hotteste film – «Pyromanen».

TANGEN VIDEREGÅENDE SKOLE: - Jeg ville jo helst vært pyromanen, men jeg er fornøyd med statistjobben. Jeg så meg selv to ganger på filmen på verdenspremieren, sier en tilfreds Krister Ingebretsen.

Han går på Medier og kommunikasjon (MK) på Tangen videregående skole, og i forrige uke opplevde han det foreløpige høydepunktet i sin filmkarriere. Da så han seg selv på kinolerretet på selveste premieren på intet mindre enn «Pyromanen», storfilmen som preger kinoene nå.

Tidligere Tangen-elev med stort ansvar

Krister var i tillegg involvert i jobben med å finne skuespillere til «Pyromanen». Minda Helene Klausen, Villiam Kleiberg Fauske og Iver Berglihn gjorde også en innsats med castingen, og de går på Tangen alle sammen.

Som om ikke det var nok: Tor Espen Vassbotn (bilde i karusellen nederst) heter mannen som hadde ansvaret for castingen, altså å finne folk til rollene i «Pyromanen». Tor Espen er tidligere elev på MK på Tangen vgs, og der fikk han trigget filminteressen sin.

Storfilm tenner publikum

Filmen «Pyromanen» er bygd på romanen «Før jeg brenner ned» av forfatteren Gaute Heivoll. Boka er basert på virkelige hendelser i forfatterens hjembygd Finsland i Songdalen kommune på 1970-tallet. Da herjet en pyroman i den lille sørlandsbygda.

Mannen tente på flere branner og spredte mye frykt før politiet fant ut hvem han var. Regissøren av filmen heter Erik Skjoldbjærg. «Pyromanen» har fått høye terningkast av filmanmeldere. Ifølge denne reportasjen i Fædrelandsvennen har filmen fått en flying start

Gøy behind the scenes

Tangen-elevene meldte seg frivillig, og ble altså involvert i den lokale castingen til «Pyromanen». De gjorde en viktig jobb med å registrere, fotografere og stille spørsmål til dem som hadde lyst til å være med.

- Jeg fikk mye ut av det. Jeg fikk se hvordan proffe jobber med film, og spesielt med å velge ut skuespillere, sier Minda.

- Det var gøy å se behind the scenes. Det var litt spennende å se om jeg kanskje kjente igjen noen fra da jeg var med på castingen, mener Iver.

Tangen-elevene husker spesielt at de var involvert i å finne ungdommer til prøvespilling i en party-scene i "Pyromanen".

Avsløring; Sang egentlig ikke

Krister deler også gjerne sin spennende insider-innsikt som statist i «Pyromanen»:

- Vi var kledd i syttitallstøy og fikk sleik. Vi lagde en 17. mai-scene med alle i bunad og dress og flagg og alt. Det var en rar følelse, for det var helt feil tid på året, når det ble spilt inn på sommeren.

Krister er i fyr og flamme over den gode filmen:

- Kult å være med på premieren, og veldig gøy å se skuespillere som jeg kjente igjen. Det var veldig gøy å være med på en film, og jeg vil gjerne gjøre det igjen, sier Krister.

Og så er han rimelig tilfreds med egen skuespillerkunst i «Pyromanen»:

- Jeg er fornøyd med egen innsats. Jeg sto og sang på Finslandssangen. Jeg bare mimet, for jeg kan ikke synge. Men det så bra ut på filmen, sier Krister Ingebretsen.

Ekstra utfordrende film

- Gjengen fra Medier og kommunikasjon var til kjempegod hjelp, for det var mange folk, sier Tor Espen Vassbotn.

Han var altså ansvarlig for castingen til «Pyromanen». Og han har selv gått på MK på Tangen videregående skole.

- Krister fikk jo også være med innspillingen og fikk sett på kaoset, konstaterer Tor Espen.

Han hadde faktisk en spesiell utfordring med å plukke ut de riktige statistene:

- Det er utrolig spennende, og så virker det veldig svært. Det er veldig mange folk som skal inn. Veldig mange mindre roller du skal finne folk til, og masse statister. Og så er det visse problemstillinger som dukker opp når vi skal selge ideen om at dette er 1970-tallet. Da må vi finne folk som passer til profilen. Vi må ha folk som vil klippe seg riktig, og vi kan ikke ha så mye farget hår. Ikke store hull i ørene. Tatoveringer var det bare sjømenn som hadde på den tiden. Det var hakket vanskeligere enn vanlig å finne de vi trengte til filmen, men det var desto gøyere å finne dem.

Filminteressen trigget ham til Tangen

Tor Espen Vassbotn er fra Kristiansand, og han husker med fornøyelse tilbake på Tangen-tiden, som boostet filminteressen hans:

- På MK på Tangen var det et veldig bra klassemiljø og veldig mye gøy, rett og slett. Jeg fikk testet meg i mye forskjellig, både foto, film og grafisk. I tiende klasse visste jeg at jeg måte jobbe litt ekstra for å komme inn på Medier og kommunikasjon på Tangen, fordi jeg fant ut allerede da at det var film og slikt jeg mest ville jobbe med. Det var derfor jeg begynte på Tangen.

Se trailer fra "Pyromanen" på Youtube

av Dalen, Inge T, publisert 28. april 2016 | Skriv ut siden

• Se dramatisk trailer fra "Pyromanen" nederst i saken
  • Se større bilde av de kule elevene i bildekarusellen nederst