Medie-elever på Tangen videregående skole deltar i det unike samarbeidsprosjektet "Min stemme ut", som sørger for at innvandrere får brukt ytringsfriheten sin.

TANGEN VIDEREGÅENDE SKOLE: - Dette er et prosjekt som er veldig viktig for meg å få lov til å være med på. Fordi ytringsfrihet er et tema som er viktig for innvandrere og ungdommer å lære mer om, sier Carl Akselsen (bilde nummer to i karusellen nederst).

Han går i klasse 2MKA. Dermed er han en av elevene på Medier og kommunikasjon på Tangen videregående skole som de siste ukene har gjort en viktig jobb for det offentlige. Og for innvandrere og ytringsfriheten.

Innvandrere skal få ytre seg offentlig

Det er Kristiansand kommune som har tatt initiativet til prosjektet Min stemme ut. Kommunen samarbeider med Kongsgård skolesenter, som har norskopplæring for innvandrere som viktig oppgave.

Hensikten er at elevene på Kongsgård skolesenter skal lære hva ytringsfriheten betyr i Norge, og de skal få kanaler til å benytte ytringsfriheten sin i det offentlige rom.

Les saken Kristiansand kommune har skrevet om prosjektet på sin webside

Tangen-elevene har laget multimediepakke

Disse kanalene er det medieelevene på Tangen vgs som har skapt og laget innhold til. MK-elevene har forsynt prosjektet med en multimediepakke. Dermed er det mulig for elevene på Kongsgård skolesenter å ytre seg fritt på både en egen nettside, Facebook og Instagram.

Og det betyr at de frimodige ytringene kan flomme i form av både film, foto, tekst, podcast, animasjon …

I tillegg har de kreative MK-elevene laget den kule logoen til prosjektet.

Sjekk reportasjen på NRK Sørlandet om Min stemme ut-prosjektet

Kommunen fornøyd med Tangen-samarbeid

Prosjekt Min stemme ut ble lansert i aulaen på Kongsgård skolesenter 9. desember, i anledning menneskerettighetsdagen 10. desember.

Det var prosjektleder Johanne Benitez Nilsen i Kristiansand kommune som inviterte Tangen vgs med. Hun sier dette om samarbeidet med MK-elevene og Tangen vgs:

- Det har vært veldig positivt. Jeg skjønte fort at dette var noe som Tangen ville gå inn for. Prosjektet gir en merverdi som et samfunnsnyttig prosjekt. Jeg tenker at for Kongsgård skolesenters del gir det merverdi å treffe norske elever. Særlig på Tangen videregående, som de kanskje skal søke på senere, sier Nilsen.

- Større og bedre enn vi hadde forestilt oss

- Men det er like viktig at Tangen-elever kommer i kontakt med en målgruppe som de ellers ikke kjenner så godt. De bygger ned barrierer, og de bygger broer mellom to ulike elevgrupper, understreker prosjektlederen.

Nilsen forteller at hun har hentet inspirasjon fra et prosjekt i Skien som har god erfaring med å koble på den lokale medielinja.

- Derfor henvendte vi oss til medielinja på Tangen vgs. Og vi ser at det vi har fått er mye større og bedre enn det vi hadde forestilt oss i utgangspunktet. Innholdsmessig har de levert kvalitet som vi selv ikke har vært i stand til å utforme på dette, sier en fornøyd Johanne Benitez Nilsen.

Rektor: - Spennende samarbeid med Tangen

Rektor Morten Hauger ved Kongsgård skolesenter roser også Tangen-elevene for god innsats:

– Samarbeidet med Tangen har vært spennende fordi det skaper bro mellom ulike grupperinger. Mange av våre elever skal etter hvert over på videregående skole, og de har gitt skryt for hvordan de ble tatt imot på Tangen. Dette er veldig positivt, og jeg er spent på om prosjektet når ut til elevene, sier Hauger til Kristiansand kommunes nettside.

Stort faglig utbytte på Tangen

Medielærer Jostein Drange (bilde nummer tre i karusellen) har guidet MK-elevene i prosessen med bestillingen fra kommunen. Han er også fornøyd med resultatet, og skryter av de flinke elevene sine:

- Elevene våre har tatt utfordringen på forbilledlig vis. De har forstått at ytringsfrihet hos minoritetsungdom ikke er noen selvfølgelighet, sier Drange.

Han er også tilfreds med alt det faglige elevene har fått ut av det:

- Dette beveger seg mellom mange fagfelter. Det er dels journalistikk, dels markedsføring; dette er grafisk arbeid, lys, video, tekst, foto … Og alt dette er hektet på ytringsfrihet som tema.

Ypperlig trening til arbeidslivet

Drange peker på verdien for elevene ved å jobbe med et «skarpt oppdrag», som god arbeidstrening i tillegg til ordinære skoleoppgaver:

- Dette er helt ekte oppdragsgivere og helt ekte brukere som skal ta over og videreføre mediekanalene.

Også Jostein Drange peker på det mellommenneskelige utbyttet av slike prosjekter:

- Det har vært verdifullt for elevene å treffe hverandre, og få det møtet mellom mennesker som ellers kanskje ikke hadde forekommet. Og i et ytringsfrihetsperspektiv er dette med på å få minoritetsungdom på banen i det offentlige rom.

av Dalen, Inge T, publisert 8. desember 2016 | Skriv ut siden

HER FINNER DU
"MIN STEMME UT":

Se mange bilder av arbeidsomme medieelever i bildekarusellen nederst i saken