IMG 2008

FØLER PRESSE(T): Fra venstre Siren Frigstad, Emilie Knutsen, Sofie Ramfjord Larsen og Julie Skisland. Foto: Inge T. Dalen

Disse jentene på Medier og kommunikasjon på Tangen videregående skole forbereder seg til «livets harde skole» til uka. Da skal de få kjørt seg som journalister i rollespillet miniStortinget.

- Det kan bli veldig tungt. Men det blir nok veldig gøy, er stemningsrapporten fra Sofie Ramfjord Larsen i 3MK, Medier og kommunikasjon på Tangen videregående skole.

Tangen som den fjerde statsmakt

Vi treffer Sofie på skolen sammen med Julie Skisland, Siren Frigstad og Emilie Knutsen, mens de er travelt opptatt med å forberede seg til miniStortinget 2016. Det arrangeres på Vågsbygd videregående tirsdag, onsdag og torsdag neste uke.

Mini-Stortinget er et tredagers politisk rollespill der elevene lærer om blant annet hvordan rikspolitikken, Stortinget og regjeringen fungerer. Det er i hovedsak elever fra Vågsbygd som spiller rollene som statsminister, andre regjeringsmedlemmer, partiledere og stortingspolitikere. Og så fyller elevene fra Medier og kommunikasjon på Tangen vgs den viktige funksjonen som «den fjerde statsmakt», i form av nyhetsbyrået som dekker begivenheten.

Får prøvd seg skikkelig som mediefolk

Mini-Stortinget er et av de store høydepunktene på VG3 for elever på Medier og kommunikasjon på Tangen vgs. Der får de utfolde seg som skrivende og fotograferende journalister i egen nettavis og papiravis. De skal selvsagt spre de glade budskapene i sosiale medier, og de skal lage både video og radio mens miniStortinget pågår.

Og ikke minst tv. For mens resten av rollespillet foregår i Vågsbygd, regisseres den store, tradisjonelle partilederdebatten i Tangen videregående skoles eget tv-studio. Derfra blir debatten også livestreamet på storskjerm i stortingssalen.

- Jeg synes det blir gøy å gjøre noe som er annerledes. Da kan vi prøve oss i de forskjellige rollene som vi lærer om på Medier og kommunikasjon, sier Sofie.

MiniStortinget nå også på Snapchat

Og det blir faktisk en tøff prøve. Arbeidsdagene for pressekorpset under miniStortinget strekker seg til 22.30 to av dagene. Papiravisa skal ut på tiden, med den politiske dagen fyldig oppsummert. På nettavisa er det kontinuerlig deadline, så elevene må rapportere om alt som skjer, mens det skjer.

- Det kan bli veldig tungt, medgir Sofie.

- Men vi har hørt at det har vært veldig gøy, så vi ser mest fram til det, trøster Emilie Knutsen.

Emilie er sjef for sosiale medier i nyhetsbyrået fra Tangen vgs, og sier dette om den viktige jobben sin:

- Det er i de sosiale mediene vi må oppdatere folk, fordi ungdommen i dag bruker sosiale medier. De kommer til å følge aktivt med på hva vi legger ut på Facebook, Instagram og Snapchat.

Klarer Tangen å felle regjeringen?

Det blir mer enn nok å melde og skrive om. I løpet av de tre dagene skal elevene rapportere fra både trontale, trontaledebatt, spørretime, komitémøter, partilederdebatt, plenumsdebatter, voteringer og felling/ikke felling av regjeringen.

Og her kan altså alt skje, med større dramatikk enn på det ordentlige Stortinget. Etter de tre dagene er ikke mistillitsforslag, kabinettspørsmål og regjeringskoalisjoner lenger fremmedord for elevene.

Stortingsjournalistene får som regel også bryne seg på styrte lekkasjer fra partiene og friske utspill fra politikere i fri dressur. Presseetikken settes ofte på prøve.

Den største spenningen på miniStortingets siste dag knytter seg til om regjeringen får bli sittende, eller om den blir felt i vanære. Klarer det ivrige pressekorpset på Tangen å felle regjeringen i år? Den som følger med får se. Vi kommer selvsagt til å dele lenker til miniStortingets mediekanaler, så du kan være så tett opptil kampens hete som mulig.

av Dalen, Inge T, publisert 29. februar 2016 | Skriv ut siden