Disse glade jentene fra Tangen videregående skole fikk 2500 kroner i premie med seg hjem fra salgsmessa for ungdomsbedrifter på Sørlandssenteret.

Se flere bilder fra ungdomsbedriftene på salgsmessa i karusellen nederst på sida

SØRLANDSSENTERET: - Selvfølgelig var det veldig gøy. Men jeg ble litt sjokka, fordi jeg trodde en annen bedrift skulle vinne, uttaler Ragnhild Pedersen.

Hun går interiørlinja på Design og håndverk (DH) på Tangen videregående skole. Og hun er intet mindre enn daglig leder for ungdomsbedriften (UB) Hide It.

Ble vurdert av dommere

Hele sju ungdomsbedrifter fra Tangen stilte torsdag 4. februar opp på salgsmesse på Sørlandssenteret, sammen med UB-er fra andre videregående skoler. Der viste de fram og solgte produktene de har utviklet etter egne ideer.

De fleste av UB-ene på Tangen springer ut av Studiespesialisering på VG2 i faget entreprenørskap og bedriftsutvikling. Men Design og håndverk-elevene har også Ungdomsbedrift som PTF (prosjekt til fordypning).

Salgmessa ble arrangert av Ungt Entreprenørskap Agder. Derfor fikk elevene besøk av dommere som gikk rundt for å bedømme blant annet standene elevene hadde rigget.

Det enkle er ofte det beste

Dommerne falt altså for utstillingen til Hide It. De fem jentene i bedriften har designet sitt eget kreative produkt, «bookbox». Det dreier seg om oppbevaringsbokser pålimt avkuttede gamle bøker. De ser helt normale ut i bokhylla, men du kan altså gjemme ting og tang i de "kamuflerte" boksene.

Jentene opplyser at selve treboksene er laget i samarbeid med ungdomsbedrifter på Bygg- og anleggsteknikk på Tangen videregående skole.

Ragnhild forklarer dommernes begeistring slik:

- Jeg ble veldig positivt sjokkert. De sa mange fine ting. De la vekt på at det var et veldig enkelt fokus på bare produktet som et blikkfang.

Kan komme til europamesterskap i UB

11. mars venter det et enda større opplegg for ungdomsbedriftene på Tangen. Da skal de være med på den store fylkesmessa, som samler UB-er fra både Vest- og Aust-Agder til konkurranse i flere klasser. Blant annet beste logo, film, markedsføring og webside. Hele 100 ungdomsbedrifter stiller på fylkesmessa.

Vinnerne derfra går videre til Norgesmesterskapet for ungdomsbedrifter på Lillestrøm. Og vinnerne derfra igjen går faktisk til Europamesterskapet i UB.

De andre ungdomsbedriftene fra Tangen videregående skole på messa på Sørlandssenteret var:

• Office Supplies UB, som selger varmeplater du kan plugge inn i usb-en og holde kaffen varm
  • Power UB, som importerer og selger en «powerbank» som kan henge på nøkkelringen, og som lader opp telefonen din
  • Auto Gadgets UB, som selger kupéutstyr til bil, som holdere til mobil, kopper og så videre
  • Hang Up UB, som selger blant annet trær (!) i kryssfiner til å henge opp klær på
  • One-size Accessories UB, som importerer og selger tilbehør til mobiltelefoner
  • Safecar, som selger sikkerhetsprodukter, spesielt beregnet på yrkessjåfører

Vil selge oksygen til yrkessjåfører

Sistnevnte bedrift vakte oppsikt ved å ha en utstillingsdukke med gassmaske på i standen sin.

Lloyd Vimme, kontorsjef og økonomisjef i Safecar UB, opplyser at det også skal være en oksygentank på produktet. Det utvikles i samarbeid med blant andre brannvesenet.

- Vi ønsker at produktet vårt skal øke tryggheten i trafikken, særlig på Vestlandet, der det er mange tunneler. Ved ulykker i tunneler skapes det mye farlige gasser som folk kan dø av. Da trenger de produktet vår, forklarer Lloyd.

Learning by doing

Sebastian Hübert i Safecar UB sier dette om utbyttet han får av å drive ungdomsbedrift:

- Det er veldig gøy. Du lærer noe som du ikke lærer i vanlige fag. Du lærer av dine feil. Og vi får veldig god veiledning av en god lærer.

Den gode læreren er Alice Haugland på Tangen videregående skole, og hun berømmer elevene sine på salgsmessa:

- Dette er det beste med faget entreprenørskap og bedriftsutvikling – learning by doing. Du har et fag du kan gjøre praktisk og lære teorien på den måten. Elevene lærer å våge noe, stå for noe, stole på seg selv og presentere noe, sier Haugland.

av Dalen, Inge T, publisert 4. februar 2016 | Skriv ut siden