Elevrådsleder Veline Gautefall Olsson

FORNØYD: Elevrådsleder Veline Gautefall Olsson mener elevrådet har gjort noe godt for elevmiljøet på Tangen videregående skole. Foto: Inge T. Dalen/Tangen videregående skole

I hemmelighet har elevrådet på Tangen videregående skole infiltrert elevmiljøet og ryddet opp med stor suksess.

TANGEN VIDEREGÅENDE SKOLE: - Det er det største elevrådet har gjort dette året, sier en fornøyd Veline Gautefall Olsson (bildet), elevrådsleder på Tangen vgs.

Hun er glad for å kunne melde at elevrådet faktisk har lyktes i kampen mot ensomhet blant elever på Tangen.

Slik gjennomførte de operasjonen

De tillitsvalgte i elevrådet har i løpet av skoleåret byttet på å gå en spesiell miljøpatrulje i lunsjen:

- Vi tok med oss lunsjen vår og gikk på utkikk etter noen som satt alene. Vi fant ofte folk som ikke satt med noen. Vi spurte om vi kunne sette oss ned. Så la vi vekk mobilen og snakket sammen, forteller Veline.

Så anonymt som mulig

Elevrådets miljøpatrulje ville med vilje opptre så anonymt som mulig:

- Vi har gjort det i skjul, men det har vært mye jobb. Vi valgte å ikke gå med vester eller styremedlemsgensere. Vi ville komme som mest mulig ordinære personer. Vi ville ikke at noen skulle føle det dumt; elevrådet setter seg ned med meg som har et problem fordi jeg sitter alene. Nå kommer de og synes synd på meg, liksom.

Finner ikke flere som sitter alene

Veline konstaterer at den hemmelige operasjonen har båret frukter:

- Etter hvert fikk vi tilbakemeldinger fra miljøpatruljene om at det ikke var folk som satt alene lenger! De fant i hvert fall ikke noen.

- Vi føler vi greide en ganske god greie der. Vi så at det arbeidet vi hadde gjort, hadde en påvirkning, så folk ikke satt alene på den måten som før. Det hadde en effekt. Det er ganske kult. Vi har en mestringsfølelse i gruppa, vi har gjort noe bra, sier elevrådslederen.

Har spleiset noen

- Hva er det egentlig som har skjedd?

- Vi ser at de vi har møtt, som har sittet alene før, sitter sammen med andre. Og vi har fått spleiset noen av dem som har før har sittet alene på hver sin kant, på hvert sitt bord, med hver sin mobil.

Stort fokus på enkeltpersoner

- Elevrådet skal synes på skolen. Dette året har vi hatt stort fokus på å se enkeltpersoner som trenger det, sier Veline som del av begrunnelsen for innsatsen.

- Samfunnet vårt er blitt snevret inn. Vi sier ikke hei til fremmede eller setter oss ned med andre enn de vi kjenner fra før. Elevrådet tok mot til seg og satte seg ned med enkeltpersoner. Vi tok ut musikken av ørene og snakket sammen. Vi vokste på flere plan alle sammen, sier hun.

Andre skoler inspirert av Tangen

Elevrådet er stolt av tiltaket sitt, og har formidlet ideen til andre skoler:

- Vi har fortalt om dette på Kvadraturen, KKG og Søgne vgs. De har blitt veldig inspirert. Kommunen har også fanget opp at vi har gjort dette. Og det er faktisk en skole i Tønsberg som er blitt inspirert. Det er gøy at lille Tangen har satt i gang noe som er kommet helt til Tønsberg, sier elevrådsleder Veline Gautefall Olsson.

av Dalen, Inge T, publisert 15. mai 2016 | Skriv ut siden

• Se større bilde av elevrådsleder Veline Gautefall Olsson i bildekarusellen nederst
  • Se også bilde av flere av de glade medlemmene i elevrådsstyret i karusellen