IMG 3986

ER DEN IKKE STOR OG FIN? Marianne Sagvolden sitter på de brede skuldrene til Simon Brandtzæg Reed. Sofie Arnesen til høyre. Foto: Inge T. Dalen

Disse Tangen elevene har ikke akkurat laget noe traust og gammeldags for å feire et 125-årsjubileum.

CHRISTIANSHOLM FESTNING/TANGEN VIDEREGÅENDE SKOLE: - Jeg synes den er blitt veldig fin - et blikkfang, mener Sofie Arnesen i 1MKA, Medier og kommunikasjon på Tangen videregående skole.

Og det har hun rett i, der hun stolt står foran den svære nupereller-plakaten som er hengt opp i Festningen i Kristiansand. Sofie har stått for designen av plakaten på oppdrag fra Kristiansand Husflidslag, som feirer 125-årsjubileum i år. Det er Marianne Sagvolden i samme klasse som har tatt det stilige bildet, og modellen heter Simon Brandtzæg Reed.

På bildet ser du at Marianne har besteget skuldrene til Simon for å understreke den voksne størrelsen til plakaten. Den er hele to meter høy og 80 centimeter bred.

- Vi trodde det bare skulle bli noen ganske små plakater. Vi ble overrasket, så det var ekstra gøy, sier Marianne.

Seks Tangen-plakater å beundre i Festningen

Denne helga, lørdag 16. og søndag 17. april, skal den flotte plakaten henge på utstilling inne i Christiansholm festning, bedre kjent som Festningen, i Kristiansand. Det er Kristiansand Husflidslag som feirer at foreningen deres ble startet allerede i 1891. Derfor blir det både utstilling og marked på Festningen, med husflidsprodukter og håndarbeid av alle slag.

Nupereller-plakaten får selskap av fem andre plakater i samme ruvende størrelse. Alle plakatene er skapt av elever på Vg1 Medier og kommunikasjon på Tangen vgs, som en uvanlig skoleoppgave på oppdrag fra husflidslaget.

Elevene lagde hele 47 plakater i løpet av prosjektperioden, og seks av dem er altså plukket ut. Etter utstillingen skal plakatene brukes både på Husflidens webside og i annen markedsføring der det trengs nettopp blikkfang.

Se alle de seks stilige plakatene i bildekarusellen nederst i saken

Kreative elever tenkte annerledes

Husflidslaget ønsket noe ungt, friskt og kreativt ved å henvende seg til Tangen vgs. Og det har de altså fått.

- Vi skulle ta bilder av noe gammelt og presentere det på en annerledes måte. Så vi fant på å ta bilde av Simon mens han ligger på gulvet med blondene i fjeset, forklarer fotograf Marianne.

- Vi måtte gjøre noe kreativt ut av en kjedelig skrifttype vi var nødt til å bruke. Så vi satte nupereller på bokstavene også, så det hele henger sammen, forklarer designer Sofie.

- Dette var en genial idé

Det lokale Husflidslaget er også strålende fornøyd:

- Jeg synes dette var en genial ide, fastslår Ida-Marie Hellesnes i Kristiansand Husflidslag om å få Tangen-elever til å lage plakatene.

Hun skryter av elevene på Medier og kommunikasjon:

-Det var et veldig bra samarbeid. Jeg synes de har gjort en veldig god jobb, og det er blitt noen flotte plakater.

- Noe som skal brukes på ordentlig

MK-lærerne på Tangen er også veldig tilfreds med elevenes innsats i det spesielle oppdraget:

- Elevene har hatt mye glede av prosjektet. De har virkelig fått muligheter til å utfolde seg med dette, sier fotolærer Sidsel Jørgensen på Medier og kommunikasjon.

Hun har jobbet sammen med medielærer Ragnhild Beite, som er grafiker. Ragnhild forteller at det egentlig var Design og håndverk på Tangen vgs som fikk forespørsel om oppdraget fra Kristiansand Husflidslag. Men så mente DH at dette kunne Medier og kommunikasjon (MK) antakelig løse bedre.

- Jeg tror elevene syntes det var veldig artig å jobbe med et reelt prosjekt, med en reell oppdragsgiver. Veldig gøy å jobbe med noe som skal brukes på ordentlig, noe som får et liv etterpå, mener Sidsel.

- Håndarbeid er ikke bare for gamliser

Hun forklarer oppdraget slik:

- Grunnlaget var at husflidslaget gjerne ville nå en yngre målgruppe i arbeidet de driver. Håndarbeid er ikke bare for gamliser, sier Sidsel.

- Derfor var det viktig å gi elevene så frie tøyler som mulig, så ungdommen kunne tenke på sine premisser, og ikke henge seg opp i hvordan husflidslaget tradisjonelt presenterer seg, utdyper hun.

Sidsel viser til nupereller-plakaten som et eksempel på at de frie tøylene ga elevene mulighet til å leke seg med temaet.

Hun synes det er flott at MK-elevene har kunnet kombinere to fag, foto og grafisk, i arbeidet med husflidsplakatene.

-De har fått utfolde seg veldig bra, og de har fått til mange gøye og fine bilder og tøffe plakater, mener hun.

Her er skaperne bak plakatene

Her er elevene som er mestere for de andre plakatene du ser i bildekarusellen:

Maskinstrikk: Kaja Mørk (design) og Thomas Strøm (foto). Tyra Stensland var modell

Broderi: Malin Søhagen (design) og Kristian Myhre (foto)

Julekurv: Tonje Rønvik (design)

Jærstol-fletting: Isabella Cavallaro (design) og Sofie Arnesen (foto)

Mønsterstrikk: Ann Margrethe Dahl Vatne (design) og Sofie Arnesen (foto)

av Dalen, Inge T, publisert 15. april 2016 | Skriv ut siden