KONSENTRERT: Martyna Poths og drømmehytta hennes. Foto: Inge T. Dalen

Se opp for elevene i denne artikkelen. Noen av dem kan fort bli fremtidens arkitekter for den nye hytta di på påskefjellet.

TANGEN VIDEREGÅENDE SKOLE: - Jeg lærer utrolig mye om arkitektur. Det er litt annerledes, og så er det spennende og veldig gøy, uttaler en begeistret Martyna Poths (bildet).

Satser på futurisme

Hun går på VG1 Studiespesialisering med formgiving (STFO) på Tangen videregående skole. Vi treffer henne og resten av klassen dypt konsentrert og travelt opptatt med å bygge modeller av bygninger.

Se flere bilder av de spennende hytteprosjektene på STFO i bildekarusellen nederst

Som du ser på bildet, holder Martyna på å «bygge» en rimelig stor og futuristisk bygning med funkis-preg. Den kan gjerne gi assosiasjoner til et forretningsbygg eller møtelokale. Men det er altså å konstruere en hytte som er oppgaven i dag.

Har skapt egen drømmehytte

Sitter du selv på familiens hytte på påskefjellet akkurat nå? Tenk på at Martyna kanskje kan bli arkitekten som former hytta du selv skal bygge når den tid kommer.

Nå har STFO-eleven tydeligvis skapt seg sin egen drømmehytte i hvert fall. Selv om den er i miniutgave i stiv papp foreløpig, er det ikke noe tilfeldig ved den:

- Vi må ha den i 100 prosent riktig målestokk. Den er i 1 til 25, så den er ganske stor, innrømmer Martyna.

Mer motiverende med formgiving

Hun bekrefter fremtidsplanene sine:

- Jeg ville først gå på vanlig studiespesialisering, men følte at formgiving var mye mer motiverende. Fint å ha litt kreative fag blant vanskelige fag som norsk og samfunnsfag. Jeg satser på en eller annen type arkitektjobb, ikke ingeniør, men arkitekt, det passer meg best, sier Martyna Poths.

Helt annen følelse

Lærer Randi Bjåland sier dette om å skape tredimensjonalt på skolen:

- Modeller handler om å få en helhetlig forståelse. Du får en helt annen følelse enn hvis du bare tegner på flatt papir. Rommet blir fysisk når du jobber tredimensjonalt.

av Dalen, Inge T, publisert 21. mars 2016 | Skriv ut siden

Se flere bilder i karusellen under artikkelen!