IMG 3827

DYR MENY: Carl Danielsen og Tonje B. Stray avslørte politiets "prisliste" under Russ og rus 2016. Foto: Inge T. Dalen

Du vil ikke ha russetida på Tangen vgs ødelagt av mega-dårlige minner som dette.

TANGEN VIDEREGÅENDE SKOLE: - Ikke gå og tiss i Markens. Da får du en sabla bot du ikke kan snakke deg vekk fra. Og du vil bli anmeldt for det, fastslår Tonje B. Stray (bildet) fra politiet.

Hun jobber på forebyggende avsnitt ved Kristiansand politistasjon. Torsdag deltok hun i arrangementet «Russ og rus» på Tangen videregående skole, sammen med kollega Carl Danielsen.

Les artikkel om hvorfor Tangen vgs arrangerer «Russ og rus» for russen på skolen

På bildet ser du også politiets «prisliste» over forseelser og forbrytelser du skal holde deg langt unna i russetida. I bildekarusellen nederst ser du en større utgave av lista, i tillegg til andre bilder fra «Russ og rus» torsdag 7. april 2016.

Ikke møkk til rullebladet ditt

Så ikke finn på å urinere på offentlig sted, for eksempel gatene i byen. Blir du sett av politiet, pådrar du deg en saftig bot på 4000 kroner. Og det vil koste deg en anmeldelse attpå, lover altså Stray.

I stedet for en tøff knute i russelua, får du dermed en skamplett på rullebladet som kan skape skikkelig trøbbel for fremtiden din.

- Med en anmeldelse har du ikke rent rulleblad. Det er det aller kjipeste. Da kommer du kanskje ikke inn på den yrkesveien du mest ønsker, advarer Tonje B. Stray.

Hjelper ikke med russedress

Det er også en kostbar affære å bli tatt for drikking på offentlig sted. Stray er bare glad for å kunne hjelpe russen med knuter som involverer politiet. Men hun vil ha seg frabedt å se ungdommene igjen i fyllearresten:

-Vi er det dyreste hotellet i byen. Jeg vil ikke anbefale det. Håper vi ikke ser dere.

Hun understreker at russedressen ikke gir noe frikort til uønsket oppførsel:

- Det er nulltoleranse for drikking og tissing i byen. Det blir slått ned på. Russedressen gir ingen immunitet, som noen kanskje tenker. Loven gjelder for alle, understreker Stray.

Helsesøster ga oppskrift på lykkepromille

Helsesøster Sølvi-Merete Ljones på Tangen vgs minte ungdommene om at det går fint å ha det gøy uten å drikke. Men hun vet jo at det går med en del alkohol i russetida, og valgte å ta russen i skole når det gjelder å drikke med vett og forstand.

- Så her er helsesøsters oppskrift på å drikke, sa hun, før hun presenterte «lykkepromillen».

Det dreier seg om promille på mellom 0,5 og 1, som opprettholdes med å drikke en enhet alkohol annenhver time, men maks 4-5 enheter. Se plansjen i bildekarusellen.

Ljones advarte også ungdommen mot andre farer i kjølvannet av løssluppen russetid med mye rus, som kjønnssykdommer, voldtekter og andre overgrep.

Sjokkerte med ulykkesfilmer

Tom Erik Dønnestad fra Nullvisjonen var også invitert til Tangen videregående skole for å snakke om forebyggende arbeid rundt trafikksikkerhet.

Noen av elevene i auditoriet på Tangen ble tydelig sjokkert av brutalt realistiske "trafikkulykke"-filmer.

Dønnestad illustrerte, med like sjokkerende tydelighet, konsekvensen av passasjerer som ikke bruker bilbelte i baksetet. En elev som veide seg på Nullvisjonens spesialvekt, oppdaget at han i 80 km/t ville blitt et 1,6 tonn tungt prosjektil i ryggen på sjåføren.

Lover å holde seg i skinnet

Gutta du ser på det siste bildet i karusellen nederst, likte «Russ og rus»-opplegget veldig godt. De lover å holde seg i skinnet i hele russetida. På betingelse av at de kommer på Tangens webside. Nå må dere holde det dere har lovet, gutter.

av Dalen, Inge T, publisert 7. april 2016 | Skriv ut siden