Disse elevene på Bygg- og anleggsteknikk på Tangen videregående skole jobber gratis for å gi funksjonshemmede barn et sted å kose seg.

LILLEBØLGEN/TANGEN VIDEREGÅENDE SKOLE: - Dette er dugnad, ja. Vi gjør det fordi brukerne her oppe er noen du har lyst til å hjelpe, så de får en samlingsplass, sier Egil Gundersen, lærer på Bygg- og anleggsteknikk (BA) på Tangen videregående skole.

Vi treffer ham sammen med en flokk arbeidsomme elever utenfor Lillebølgen, som ligger i nærheten av Sørlandet sykehus Kristiansand på Eg. Der er Tangen-elevene i full sving med å bygge ei grillbu på åtte ganger fire meter.

Lillebølgen er det Kristiansand kommune kaller et bo- og behandlingshjem. De fleste brukerne er multifunksjonshemmede.

Gevinst for alle parter

Lillebølgen fikk for en tid tilbake en pengesum i gave fra en privatperson. Kommunen ville gjerne bruke pengene til et velferdstiltak for barna, men skjønte at pengene ikke ville rekke så langt når de ville bygge.

Tangen videregående skole fikk en henvendelse om hva som var mulig å få til. Bygg- og anleggsteknikk tar vanligvis på seg større byggeprosjekter mot betaling. Men i dette tilfellet bestemte BA seg for å ta spanderbuksene på utenpå arbeidsbuksene.

- Ja, pengene dekker knapt materialene. Men dette er en vinn-vinn-situasjon likevel. Elevene får en læresituasjon veldig opp til det de skal jobbe med videre. Skolen slipper å betale for materialer når vi lager ting og hiver etterpå. Og bygget får stor betydning for de funksjonshemmede barna som skal bruke det. Så det er bare positive ting, mener Egil Gundersen.

Elevene stolt av det de har gjort

Han innrømmer at grillbu-prosjektet kom litt brått på, men at både elever og lærere har valgt å ta det sporty:

- Vi tar de utfordringene vi får. Det var ikke noe vi egentlig planla da vi begynte dette vårsemesteret. Det ble kanskje litt mer enn vi hadde tenkt. Men vi er optimister, sier Egil.

Han kan fortelle at elevene hans trives veldig godt med å holde på med det spesielle prosjektet:

- De liker å gjøre noe som blir stående igjen etter dem. Senere kan de kjøre forbi og si at det har vi bygd. De er stolt av det de har vært med på. De får et eierforhold til det, sier Egil.

Mange elever involvert i prosjektet

Grillbua som nå reiser seg utenfor Lillebølgen, er forresten et veldig tverrfaglig prosjekt. Nå er det tømrerklassen som regjerer byggeplassen. Men anleggselevene på Tangen vgs har gravd og gjort klar grunnen, betongelevene har sørget for grunnmuren og støpt gulv, og mureelevene har pusset gulvet.

av Dalen, Inge T, publisert 20. mai 2016 | Skriv ut siden

• Se større bilde av byggeplassen ved Lillebølgen i bildekarusellen nederst
  • Se flere bilder av BA-elevene og Egil Gundersen i aksjon