Aphophias ødelagte hus 1

HERJET AV STORM: Her står Aphophia (til venstre) foran det ødelagte huset sitt sammen med søsteren. Foto: Privat

Dette huset i Uganda ble ødelagt av storm. Nå har to lærere på Tangen videregående skole startet kronerulling for å gi sin tidligere utvekslingselev et nytt hjem.

TANGEN VIDEREGÅENDE SKOLE: - Det var så hjerteskjærende med dette huset som ble ødelagt. Det var så mye hun hadde fått i orden nå, med denne butikken som hun har fått til å gå. Og så har hun funnet kjærligheten, sier Gunn Høiby Hoff.

Hun er lærer på Design og håndverk (DH) på Tangen videregående skole. Sammen med kollega Torunn Eikeland Bergstrøm har hun tatt initiativ til å samle inn penger på skolen. De skal gå til et nytt hus for en storfamilie i Kabale i det afrikanske landet Uganda.

Det er egentlig ikke så voldsomt som det høres ut. Det nye huset vil koste 36.000 norske kroner, og noe av pengene er allerede på plass.

Stilte opp som kontaktfamilie

Bakgrunnen er at Aphophia (26) fra Uganda var utvekslingselev på Design og håndverk på Tangen vgs i flere måneder i fjor.

Hun kom til Norge gjennom Hald Internasjonale Senter, som er en fagskole i tverrkulturell forståelse og internasjonalt arbeid. Aphophia hadde egentlig praksisperiode i en barnehage en stund, men trivdes ikke noe særlig der.

Torunn Eikeland Bergstrøm ble kjent med Aphophia fordi Hald trengte kontaktfamilier for utvekslingselevene. Så da stilte hun og mannen opp, for å invitere den afrikanske jenta til middag, helgeturer og lignende.

- Hjemme hos oss så hun at jeg strikket sokker, og så ville hun også prøve. Jeg så hun hadde evner, sier Torunn.

Dermed meldte Aphophia overgang til DH på Tangen videregående skole.

"Hjelpelærer" i engelsk også

- Hun lærte masse teknikker og mange forskjellige ting. Hun var ikke så opptatt av tegning. Hun ville heller sy eller strikke og gjøre det håndverksmessige, forteller Gunn.

Aphophia gjorde sterkt inntrykk på mange på Tangen:

- Vi kalte henne bare for «Sunshine». Hun spredte glede overalt. For alt hun lærte sa hun at hun gledet seg til å lære det videre. «Tenk så glade de blir for å lære noe de kan tjene penger på.» Hun er så uselvisk, sier Gunn videre.

Hun legger til en morsom «bivirkning» av besøket fra Uganda:

- Hun fikk elever her til å snakke engelsk som ellers absolutt ikke ville det. Hun fikk lirket fram det beste i mange da hun var her hos oss.

Tjener penger på å strikke

Lærerne på Tangen vgs samlet inn penger til en symaskin til Aphophia. Da hun dro hjem igjen til Uganda, fikk hun også med seg en sum penger og flere kofferter med sko og klær.

I dag har Aphophia faktisk som jobb å strikke blant annet skolegensere, og hun leier et lite butikklokale i byen Kabale.

Reagerte på bilder av ødelagt hus

Torunn har holdt så god kontakt med Aphophia at hun til og med var i Uganda og besøkte henne i februar i år.

Men etterpå har altså kraftig regnvær ødelagt store deler av huset til den store familien av søsken og foreldre, og snart ektemann. Aphophia har sendt bilder av det miserable huset til Norge.

Da Torunn viste Gunn disse bildene, mente begge at de måtte gjøre noe. Dermed sendte de nylig ut en epost med tittel «En ønskedrøm» til alle ansatte på Tangen videregående skole.

Ønskedrømmen er det nye huset til 36.000 norske kroner. Det er også en større hage rundt huset, så familien kan dyrke mer av det som trengs for å livnære seg.

Vil gjøre det lettere å ta opp lån

Aphophia har spart alle pengene hun fikk med fra Norge, og har dermed en egenkapital på 6000 kroner. Selv om den ugandiske kvinnen har skapt seg sin egen jobb, tjener hun bare rundt 60 kroner per i dag i den lille butikken sin.

Nå håper Gunn og Torunn at kronerullingen deres vil gjøre det lettere for Aphophia og familien hennes å ta opp et lån for å dekke det som måtte mangle.

«Det er viktig å understreke at Aphophia selv er altfor beskjeden til å ville be om hjelp. Ideen kom da vi satt og pratet om hvordan familien nå kan få bedre levevilkår dersom de får kjøpt seg et bedre og større hus», skriver de to lærerne i eposten.

Mange på skolen, og alle monner drar

- Aphophia vet ikke noe om innsamlingen. Hun har ikke spurt om penger. Men vi kjenner henne så godt, vi vil henne så vel og vi er blitt så glad i henne, understreker Gunn.

- Vi er redd for å virke masete. Om du gir 10, 100 eller 1000; husk at vi er mange på skolen og at alle monner drar. For oss er det så lite penger, for dem er det så mye. Hvis folk synes vi er masete, er det bare å ikke reagere på mailen, hvis det ikke passer.

Gunn og Torunn har satt ut ei innsamlingsbøsse nede i Servicetorget, og de har også opprettet en konto med nummer 2801.41.01340.

av Dalen, Inge T, publisert 9. mai 2016 | Skriv ut siden

• Se større bilde av Aphophia og det ødelagte huset i bildekarusellen nederst
  • Se også bilde i karusellen av de to Tangen-lærerne som har startet kronerulling for nytt hus
  • Vil du gi penger? Se helt nederst i saken hvordan du gjør det